ABC antyoksydantów

CHANTARELLE ABC antyoksydantow

Jedna z najbardziej prawdopodobnych teorii dotyczących starzenia się skóry mówi o jej uszkodzeniach spowodowanych przez reaktywne formy tlenu, czyli z powodu stresu oksydacyjnego. Teoria ta po raz pierwszy pojawiła się w latach 50-tych, kiedy to przeprowadzono pierwsze badania wskazujące właśnie na reaktywne formy tlenu, jako bezpośrednią przyczynę starzenia się skóry.

 

 

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że reaktywne formy tlenu, tzw. ROS, działają również pozytywnie na nasz organizm. Natomiast nadmierna aktywność ROS lub obniżona naturalna obrona antyoksydacyjna powoduje uszkodzenia lub niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Takie zjawisko określa się mianem stresu oksydacyjnego. Do walki z nadmierną aktywnością reaktywnych form tlenu, zaleca się stosowanie związków zwanych antyoksydantami lub antyutleniaczami, przeciwutleniaczami. Media od lat intensywnie promują stosowanie antyoksydantów i dlatego ich oferta bardzo rozwinęła się w ciągu ostatnich sześciu dekad. Jest to duży i różnorodny rynek oddziałujący na medycynę, kosmetykę oraz branżę spożywczą.

 

Wiele lat temu do kosmetyków i produktów spożywczych masowo wprowadzono syntetyczne przeciwutleniacze, które miały gwarantować bezpieczeństwo oraz przedłużoną trwałość i skuteczność. Niestety ostatnie dwadzieścia lat badań wykazały, iż syntetyczne przeciwutleniacze są bardziej niebezpieczne niż naturalne substancje. Okazało się także, że producenci kosmetyczni i spożywczy stosując przeciwutleniacze syntetyczne stosowali wielokrotnie zbyt duże ich stężenia, w wyniku czego występowały niepożądane skutki uboczne. Oczywiście istniała możliwość przeprowadzenia dodatkowych testów bezpieczeństwa, jednak były one na tyle kosztowne, że zdecydowano się głównie na stosowanie naturalnych przeciwutleniaczy, które niosą za sobą znaczne mniejsze ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

 

Aktualnie stosuje się dziesiątki tysięcy naturalnych substancji, które mają właściwości przeciwutleniające. Jednym z najczęściej stosowanych związków jest witamina E – w różnych jej formach. Najbardziej rozpowszechnioną jej postacią są tokoferole. Te naturalne antyoksydanty występują głównie w olejach roślinnych oraz większości produktów roślinnych. Bardzo bogatym naturalnym źródłem witaminy E jest olej sojowy, który zawiera stosunkowo duże stężenie mieszaniny tokoferoli. Witamina E jest dostępna w liniach marki CHANTARELLE, między innymi są to: RED STOP, LIFT PEPTANGO R, CAVIAR CARE, NUTRI MAXX oraz C’MODULAR AGE.

 

Kolejną silnie przeciwutleniającą substancją jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. To jedna z najbardziej rozpowszechnionych substancji, zarówno w kosmetologii jak i medycynie. Występuje w różnych postaciach, najczęściej jest to sól sodowa monofosforanu kwasu askorbinowego zwana także – SAP. Ten silny antyoksydant oferuje wiele cennych właściwości. Może być stosowany zarówno miejscowo na skórę, jak i doustnie. Rozpuszczalna w wodzie witamina C, podobnie jak witamina E, wykazuje szerokie działanie przeciwutleniające. Kwas askorbinowy jest również efektywnym wygaszaczem reaktywnych form tlenu – ROS. Jego wielką zaletą jest również działanie przeciwprzebarwieniowe oraz rozjaśniające skórę. Ze względu na swoje liczne właściwości kosmetyczne zastosowano go kosmetykach marki CHANTARELLE w liniach: RED STOP, CAVIAR CARE, C’MODULAR AGE.

 

Kwas azelainowy to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy kwasów dikarboksylowych. Naturalnie występuje w ziarnach zbóż. Jest to istotna składowa fosfolipidów znajdujących się w błonach komórkowych naszego organizmu. Powszechnie stosuje się go w preparatach przeciwtrądzikowych. Jest używany w profesjonalnych liniach kosmetycznych ze względu na jego działanie bakteriostatyczne, rozjaśniające oraz antyoksydacyjne. Kwas azelainowy przyczynia się do procesu „wymiatania wolnych rodników”, które wpływają na powstawanie stanów zapalnych skóry. Ogromną zaletą kwasu azelainowego jest brak ryzyka reakcji fototoksycznych i fotoalergicznych. Oznacza to, że można go stosować nawet w okresie silnego nasłonecznienia. Kwas azelainowy dostępny jest w kosmetykach linii RED STOP oraz THERMO MODELLING.

 

Masło Shea to olej roślinny, który pozyskuje się z drzewa Shea, zwanym również Masłosz Parka. Według afrykańskich wierzeń jest to święte drzewo i to właśnie z tego powodu tysiące lat temu po raz pierwszy zastosowano olej z jego nasion do pielęgnacji skóry. Masło Shea zawiera głównie jednonienasycony kwas oleinowy oraz nasycony kwas sterynowy i palmitynowy. W jego skład wchodzą również liczne fitoestrole oraz witaminy A i E. Masło Shea działa silnie antyoksydacyjnie. Tworzy na skórze charakterystyczny film, który chroni skórę przed promieniowaniem UVB. Działa również łagodząco i nawilżająco, jednak nie pozostawia na skórze uczucia tłustości. Masło Shea poprawia także elastyczność naskórka oraz działa przeciwbakteryjnie. Marka CHANTARELLE wykorzystuje masło Shea w produktach z linii: RED STOP, IDEAL PURE, NORMACELL, LIFT PEPTANGO R, CAVIAR CARE, NUTRII MAXX, ESTRINI, C’MODULAR AGE, FERULASHI oraz THERMO MODELLING.

 

Ekstrakt z lukrecji pozyskiwany z korzenia tej rośliny jest jednym najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy na świecie. Jego właściwości zapewnia wysokie stężenie kwasu glicyryzynowego oraz sole wapniowe i potasowe. Ekstrakt z lukrecji działa łagodząco na skórę po nadmiernym promieniowaniu UV oraz zatrzymuje powstawanie przebarwień przez hamowanie tyrozynazy – enzymu, który ma wpływ na zaburzenie pigmentacji skóry. Ekstrakt z lukrecji bardzo często jest stosowany w preparatach o działaniu przeciwzapalnym. Udowodniono, że zawarte w ekstrakcie substancje działają podobnie do hormonów kortykosteroidowych niwelujących stany zapalne. Preparaty zawierające ekstrakt z lukrecji działają również regulująco na poziom sebum w skórze, a jednocześnie łagodzi liczne dermatozy i alergie skórne. Ekstrakt z lukrecji dostępny jest w produktach linii ESTRINI, RED STOP, FERULASHI, N.A.P PURE BEAUTY.

 

Polifenole to związki chemiczne, które są skutecznie działającymi antyoksydantami. Jest to bardzo szeroka grupa, która różni się między sobą budową i właściwościami biologicznymi. Do grupy polifenoli zalicza się wiele substancji. Są to m.in. kwasy organiczne pochodne kwasu dihydroksybenzoesowego i kwasu dihydroksycynamonowego, jak i pochodne flawonu oraz grupa flawonoidów. Do grupy polifenoli zaliczyć można również pochodne lignany, katechiny, antocyjany, kumaryny, lignany oraz wiele innych substancji. Polifenole można odnaleźć przede wszystkim w wielu owocach, warzywach i roślinach. Do najczęściej wykorzystywanych roślin zawierających polifenole zalicza się: zieloną herbatę, kakao, aronię, żurawinę, jagody, winogrona, jabłka, kapustę, czosnek i wiele innych. Wiele polifenoli poza właściwościami przeciwutleniającymi posiada działanie przeciwzapalne, ujędrniające, nawilżające oraz regulujące poziom sebum skóry. Polifenole są obecne we wszystkich liniach marki CHANTARELLE.

 

Pamiętajmy, iż głównym czynnikiem wpływającym na zwiększoną aktywność ROS w naszej skórze jest promieniowanie UVA i UVB. Mimo bardzo silnych właściwości antyoksydacyjnych wielu substancji, należy pamiętać o odpowiedniej fotoprotekcji w postaci filtrów UV stosowanych przez cały rok.