Chaber bławatek – rośliny w kosmetykach

Chaber bławatek (Centaurea cyanus), z rodziny astrowatych, dorasta do 20-70 cm i ma kwiaty koloru intensywnie niebieskiego. Odmiany uprawne mają także kolor purpurowo-fioletowy, jasnoróżowy lub biały. Bławatek prawdopodobnie pochodzi ze Środkowego Wschodu, lecz uprawia się go na całym świecie, ze względu na produkcję zbóż.

 

Lecznicze zastosowanie chabra bławatka

Kwiaty bławatka pojawiły się we Francuskiej Farmakopei w 1884 r. z uwagi na ich przeciwzapalne właściwości i stosowane były w oftalmologii (dział medycyny i nauka zajmujące się narządem wzroku). Roślina nie była wykorzystywana aż do połowy XVI wieku, do momentu kiedy to zaobserwowano jej korzystne działanie na dolegliwości oczu.

Farmakopea – zbiór podstawowych wymagań odnośnie składu i jakości surowców farmaceutycznych i leków, w tym zielarskich.

Bławatek działa także moczopędnie, a jego kwiaty przygotowywano w postaci naparów. Z uwagi na działanie przeciwzapalne i lekko ściągające, bławatek stosuje się w preparatach kosmetycznych aplikowanych na okolice oczu.

 

Chaber bławatek w kosmetologii i kosmetyce

Ekstrakt z chabra bławatka, dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów, działa zmiękczająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie i przeciwbakteryjnie – stąd zaleca się go jest w preparatach dla skóry tłustej, łojotokowej i z objawami zmian zapalnych. Ma również właściwości obkurczające, wzmacniające naczynka włosowate i przeciwdziała zaczerwienieniom, dlatego wykorzystuje się go w kosmetykach dla cery naczyniowej. Dzięki działaniu tonującemu, wygładzającemu, odświeżającemu i nawilżającemu stosuje się go przeciw oznakom zmęczonej skóry.

 

Chaber bławatek w kosmetykach Chantarelle

 

Zostaw nam swój adres e-mail

Dowiaduj się o nowościach i akcjach promocyjnych w pierwszej kolejności

Chcę otrzymywać newsletter drogą mejlową. Administratorem Twoich danych osobowych jest Prof.Cosmetica Sp. z o.o., więcej informacji w Polityce Prywatności