Lilia biała – rośliny w kosmetykach

Lilia biała (Lilium candidum) należy do rodziny liliowatych, jest wieloletnią rośliną dorastającą do 60-150 cm. Ma ona duże, idealnie białe kwiaty i intensywny zapach. Każdy kwiat ma sześć lekko zakrzywionych płatków i sześć pręcików z białymi nitkami oraz długimi, żółtymi pylnikami.

 

Roślina występuje na obszarach śródziemnomorskich, ale i w innych częściach Europy oraz w zachodniej Azji. Prawdopodobnie pochodzi z Persji i z Syrii. Często uprawiana jest w ogrodach, a także rośnie spontanicznie na polach i przy zagrodach wiejskich.

 

Lecznicze zastosowanie lilii białej

Cebulki białej lilii tradycyjnie stosowano jako okłady ze względu na działanie uśmierzające ropienie i wrzody, leczono nimi rany i poparzoną skórę. Ocet z białej lilii aplikowano również na brodawki. Kwiaty lilii stosowane są w kosmetyce do leczenia kruchości naczynek krwionośnych. Natomiast olejek eteryczny znajduje zastosowanie w perfumerii.

Lilia biała w kosmetologii i kosmetyce

Saponiny i polisacharydy występujące w cebulkach nadają ekstraktowi z lilii właściwości wygładzające, przeciwzapalne i ochronne. Ekstrakt działa także nawilżająco i zmiękczająco. Dlatego może być dodawany do wszelkiego rodzaju preparatów do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i wrażliwej. Rozpuszczalne polisacharydy odpowiedzialne są za wywoływanie na skórze tzw. efektu filmogeniczności. Zatrzymują w ten sposób wodę w skórze, zapewniając prawidłowe nawilżenie warstwy rogowej, co z kolei przekłada się na większą elastyczność skóry.

 

Lilia biała w kosmetykach Chantarelle