Mydlnica lekarska – rośliny w kosmetykach

Mydlnica lekarska (Saponaria officinalis) należy rodziny goździkowatych, która obejmuje kilkadziesiąt gatunków występujących w Europie, w północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek – właśnie mydlnica lekarska o dużych, jasnoróżowych kwiatach.

 

Lecznicze zastosowanie mydlnicy lekarskiej

Jej działanie moczopędne, oczyszczające i wykrztuśne było znane od czasów antycznych, a szerokie zastosowanie rośliny w celach terapeutycznych zawdzięczamy lekarzom arabskim, którzy wykorzystywali mydlnicę w leczeniu trądu oraz wrzodów skórnych. Jej najważniejsze działanie wynika z obecności saponin, które redukują ciśnienie krwi, zwiększają przepuszczalność komórkową, a także mają własności pieniące i emulgujące, przez co często wykorzystuje się je jako naturalny detergent.

 

Mydlnica lekarska w kosmetologii i kosmetyce

Saponiny mają łagodne działanie myjące i oczyszczające oraz przeciwłojotokowe. Ekstrakt z mydlnicy stosuje się zatem w kosmetykach przeznaczonych dla skóry tłustej i zanieczyszczonej oraz preparatów regulujących wydzielanie sebum. Badania in vitro wykazały także u saponin właściwości grzybobójcze i przeciwwirusowe. Ekstrakt z mydlnicy może być zatem użyteczny w kosmetykach o działaniu antyseptycznym. Natomiast dzięki właściwościom przeciwzapalnym zaleca się go w kosmetykach dla wrażliwej i podrażnionej skóry.

 

Mydlnica lekarska w kosmetykach Chantarelle

 

 

Zostaw nam swój adres e-mail

Dowiaduj się o nowościach i akcjach promocyjnych w pierwszej kolejności

Chcę otrzymywać newsletter drogą mejlową. Administratorem Twoich danych osobowych jest Prof.Cosmetica Sp. z o.o., więcej informacji w Polityce Prywatności