Olej z hibiskusa

Olej z hibiskusa

Ekstrakty i oleje roślinne od tysięcy lat były wykorzystywane w medycynie a później w kosmetologii. Na przełomie XX i XXI wieku nurt naturalnych kosmetyków zyskał na znaczeniu, dzięki czemu rozpowszechniono wiele zbawiennych dla naszej skóry składników kosmetycznych pochodzenia roślinnego. Jednym z nich jest olej hibiskusowy. Hibiscus sabdariffa L., znany również, jako: ketmia lub jamajski szczaw to krzew, który wyrasta do dwóch metrów wysokości. Hibiskus pochodzi z Indii i Malezji i tam powszechnie sie go uprawia. Gatunek ten wymaga dobrze odwodnione gleby piaszczysto-glinowe i słoneczną pogodę. Olej z hibiskusa wytwarzamy w drodze maceracji kwiatów w oleju słonecznikowym.

 

Olej z hibiskusa jako napój i lek

Tradycyjnie hibiskus był wykorzystywany, jako napój orzeźwiający. Kwiaty hibiskusa stosowano do stymulowania apetytu oraz jako delikatny środek przeczyszczający oraz w medycynie naturalnej, jako środek na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Tradycja picia naparu z hibiskusa pochodzi prawdopodobnie z Malezji i Indii. Natomiast Egipcie uwielbiają hibiskus nadal obecnie. Także Europejczycy polubili herbatki z hibiskusem.

 

Zastosowanie oleju z hibiskusa w kosmetyce

Olej pozyskujemy z kwiatów hibiskusa, które zawierają wielu popularnych w kosmetyce związków chemicznych. Należą do nich między innymi: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas szczawiowy i kwas winowy oraz liczne flawonoidy – takich jak kwercetyna, mirycetyna, hibiscetina i hibiscitrina. W niższych stężeniach zawierają też kwasy fenolowe, olejki eteryczne, fitosterole oraz pektyny.

Zastosowanie kosmetyczne oleju hibiskusowego jest bardzo zróżnicowane. Jedną z ważniejszych właściwości jest jego działanie przeciwutleniające, które wynika z obecności antocyjanów. Olej z hibiskusa stosuje się w produktach dedykowanych skórze wrażliwej oraz skórze z objawami dermatoz z powodu swych właściwości przeciwzapalnych. Połączenie hibiskusa oraz oleju sezamowego czyni go silnym naturalnym składnikiem przeciwzapalnym o potwierdzonym naukowo działaniu. Wysokie stężenie kwasu linolowego oraz witaminy E dodatkowo zwiększa dodatkowo te właściwości. Wymienione wyżej składniki odgrywają również istotną rolę w odbudowie właściwego poziomu sebum. U wielu osób z bardzo suchą skórą i licznymi dermatozami występuje problem z zachowaniem naturalnej warstwy lipidowej. Ilość i skład warstwy lipidowej można wyrównać poprzez stosowanie produktów zawierających składniki odbudowujące, jakim jest olej hibiskusowy.

 

Olej senegalski z nasion hibiskusa

Eksperci Chantarelle wykorzystali cenny olej senegalski z nasion hibiskusa o silnych własnościach regenerujących, antyoksydacyjnych i antybakteryjnych, dla każdego typu skóry. Bogaty w tokoferole i nienasycone kwasy tłuszczowe – Omega 6 i 9, wzmacnia kohezję bariery naskórkowej i nawilża skórę zmniejszając odparowanie wody (TEWL). Rozjaśnia koloryt skóry i przebarwienia, nadaje jej promienność i świeży blask. Dzięki bardzo silnym własnościom antyrodnikowym działa przeciwstarzeniowo, regeneruje i wygładza skórę. Redukuje objawy zmian zapalnych, działa antybakteryjnie – hamuje namnażanie bakterii i innych patogenów.

 

Wskazania dla oleju z hibiskusa

  • każdy typ skóry, fotostarzenie i ochrona antyrodnikowa
  • przebarwienia, plamy posłoneczne, skóra po nadmiernej ekspozycji na UV
  • skóra szorstka, sucha i przesuszona, szara, matowa
  • skóra z oznakami starzenia, ze zmarszczkami, wiotka, profilaktyka przeciwstarzeniowa

Olej z hibiskusa znajduje się w składzie regenerującego kremu na noc z linii Special Aesthetics.

 

Regenerujący krem na noc z olejem z hibiskusa i witaminami

165,00 zł

Hibiscus A Regenerating Night Cream

Regenerujący krem na noc z olejem z hibiskusa do nocnej pielęgnacji dla każdego typu skóry. Także dla skóry wrażliwej i skóry naczynkowej, wymagającej nawilżenia i poprawy kondycji.

Zobacz więcej