Ostropest plamisty – rośliny w kosmetykach

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jest to roślina dwuletnia dorastająca do 2m wysokości. Główki kwiatowe mają średnicę 4-8cm. Są zbudowane z purpurowych, rurkowatych kwiatków otoczonych rzędami twardych przylistków, z których te najbardziej zewnętrzne zakończone są mocnymi kolcami. Roślina pochodzi z regionu Morza Śródziemnego Europy, północnej Afryki i zachodniej Azji.

 

W medycynie i kosmetologii najistotniejszą częścią kwiatu są owoce, ponieważ to właśnie z nich pozyskuje się ekstrakt roślinny. Najważniejszą substancja aktywną ostropestu jest silimaryna, która nie jest czystym chemicznie związkiem, lecz mieszaniną strukturalnie różnych izlomerów z grupy flawanolignanów. Poza nimi w ostropeście licznie występują jeszcze izosylibina i izosylichrystyna oraz niższe stężenia flawonoidów, tyramin, tanin, olejków eterycznych, steroli, saponin, witamin oraz kwasów organicznych.

 

Lecznicze właściwości ostropestu

Pochodzącą z łaciny nazwę „Silybum” nadał ostropestowi lekarz grecki Dioskurydes w 100 r. p.n.e. Natomiast nazwa gatunkowa „marianum” pochodzi z legendy o Matce Boskiej, która w stajence betlejemskiej karmiła dzieciątko, a krople mleka upadły na liście tej rośliny i spowodowały powstanie na nich białych plam. Według badaczy Biblii o ostropeście może być mowa w cytacie z Księgi Sędziów (8,7): „… wówczas wymłócę ciała wasze cierniami pustyni i ostami”, bowiem jest to roślina często występująca w tych rejonach, a jego budowa – długa i kolczasta łodyga zwieńczona kolczastych pałkami kwiatostanów, powoduje, że nadaje się na wykorzystanie jej jako bicz.

Ostropest jest stosowany w medycynie naturalnej od blisko 2000 lat. Od dawna uważany był za doskonały środek ochraniający wątrobę i ułatwiający trawienie. Wywary przygotowywane z owoców ostropestu przepisywano jako lek żółciopędny, wzmacniający i stymulujący krążenie krwi. Jak również dla zwalczania alergii, astmy, gorączki i hemoroidów. Obecna w ekstrakcie sylimaryna, stosowana doustnie wpływa na ochronę nerek oraz wątroby. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz wspomaga obniżanie poziomu cukru. Obecnie jednak ostropest plamisty najczęściej wykorzystywany jest do produkcji preparatów i oleju kosmetycznego.

 

Ostropest w kosmetologii i kosmetyce

Dzięki wysoko stężonym w ekstrakcie fosfoglikanom, kosmetyki z ostropestem zapewniają silną ochronę antyoksydacyjną. Ze względu na wysokie stężenie sylibiny i sylimaryny, ekstrakt z ostropestu stanowi również skuteczny środek przeciwzapalny. Zaleca się stosowanie go w przypadku problemów alergicznych oraz stanów zapalnych skóry. Niektóre badania wykazały również właściwości przeciwstarzeniowe tej rośliny. Wynika to z jej stymulującego wpływu na keranocyty, co powoduje syntezę kolagenu oraz elastyny. Ekstrakt z ostropestu stosuje się zazwyczaj w kremach, żelach, maskach, płynach, emulsjach oraz szamponach i odżywkach do włosów.

 

Ostropest w kosmetykach Chantarelle