Owoce w kosmetykach Chantarelle

Sezon owocowy w pełni! Owoce są nie tylko bardzo istotnym składnikiem zdrowej diety, ale i bardzo cennym źródłem składników aktywnych wykorzystywanych w kosmetykach.

 

Z owoców uzyskuje się ekstrakty, oleje lub maceraty. Są one bardzo wartościowe ze względu na naturalną zawartość witamin, minerałów i wielu innych związków. Wykorzystuje się do tego celu pestki (np. winogrona), miąższ (np. awokado), sok lub ekstrahuje się najbardziej wartościowe składniki z różnych części jednocześnie.

Zależnie od tego, jaką właściwość wybranego owocu chcemy wykorzystać, poddajemy go odpowiedniemu procesowi chemicznemu, tak by uzyskać daną substancję, np. ekstrakt wodny, glikolowy, glicerynowy. Nowoczesne metody pozwalają pozyskiwać wiele wartościowych składników jednocześnie przy zachowaniu mikrobiologicznej czystości.

Czy ekstrakt pozyskany chemicznie np. z jabłka zachowuje cenne właściwości zjadanego owocu? Tak, ekstrakt z jabłka to niewątpliwie jego bardzo wartościowa pochodna, którą można wykorzystać w wielu preparatach kosmetycznych. Dzięki zastosowaniu konkretnych surowców towarzyszących można wzmocnić lub osłabić działanie otrzymanej substancji.

Kosmetyki z wyciągami z owoców są przez nas bardzo lubiane niezależnie od pory roku. Zapach owoców towarzyszący danemu kosmetykowi powoduje dodatkowo bardzo przyjemne doznaniem z pogranicza aromaterapii. W zabiegowych maskach plastycznych wykorzystano m.in. zapach bananów, poziomek, owoców leśnych i cytrusowych.

 

Ekstrakty z owoców w kosmetykach Chantarelle

Ekstrakt z cytryny (Citrus limonum) – ma działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Zawiera dużo witaminy C – jednego z najskuteczniejszych antyutleniaczy. Stymuluje on syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej. Poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki, dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne.

Ekstrakt z papai (Carica Papaya) – zawiera papainę, enzymy naturalnie występujące w owocach papai – rozluźniające połączenia między korneocytami i złuszczające martwe komórki naskórka. Wygładzają skórę i przygotowują ją do przyjęcia składników aktywnych preparatów pielęgnacyjnych.

Ekstrakt z winorośli właściwej (Vitis vinifera), czyli ekstrakt z winogron chroni skórę przed infekcjami, podrażnieniami, stresem oksydacyjnym oraz promieniami UV. Działa również regenerująco na skórę np. po intensywnym opalaniu lub niewłaściwej pielęgnacji. Dodatkowo poprawia koloryt cery oraz silnie ją nawilża. Wyciągi winogronowe, dzięki obecności garbników uelastyczniają skórę, napinają i ujędrniają ją. Regulują także produkcję sebum, co sprawia, że bardzo dobrze sprawdzają się w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na zawartość witaminy C wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Ekstrakt z ananasa (Ananas comosus) – zawiera enzym – bromelainę oraz sacharozę, kwasy organiczne, witaminy i minerały. Działa złuszczająco, peelingująco i oczyszczająco. Poprawia koloryt skóry i rozjaśnia przebarwienia. Nawilża, wygładza, pielęgnuje szarą i zmęczoną skórę. Ma właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ilość wyprysków skórnych. Wspomaga walkę z trądzikiem i skłonnościami do wzmożonego łojotoku. Działa antycellulitowo, zmniejsza obrzęki i łagodzi podrażnienia.

Ekstrakt z czarnej borówki (Vaccinium myrtillus) poprawia mikrokrążenie. Działa tonizująco, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Przeciwdziała starzeniu i cellulitowi. Ekstrakt stymuluje mikrokrążenie, wzmacnia naczynia krwionośne. Działanie to wynika z zawartości antocyjanów oraz witamin. Działanie ściągające i przeciwzapalne borówki pomaga przyspieszać gojenie ran. Czarna jagoda polecana jest na problemy skórne, egzemy czy trądzik. Obecność kwasu galusowego, jabłkowego i kwercetyny nadaje właściwości bakteriostatyczne i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów mogących przyczyniać się do powstawania różnych dolegliwości skórnych.

Ekstrakt z amla (Emblica officinalis) pozyskany jest z agrestu indyjskiego. Za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Wyciąg działa korzystnie na skórę: rozświetla ją i likwiduje drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się.

 

Oleje z owoców w kosmetykach Chantarelle

Olej z awokado (Persea Gratissima Oil) – regenerujący olej z awokado o bardzo wysokiej zawartości triglicerydów i naturalnych witamin A i E. Dzięki właściwościom łagodzącym, nawilżającym i zmiękczającym oraz szybkiej penetracji bez pozostawiania lepkiej warstewki – jest skuteczny w kuracji odmładzającej i zapobiega podrażnieniom skóry.

Olej Makadamia (Macadamia Integrifolia) – pozyskiwany z tłoczenia orzechów makadamia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, witaminy A, B, E oraz składniki mineralne. Ma właściwości regeneracyjne, odmładzające, wygładzające i odżywcze. Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni skórę przed wolnymi rodnikami.

 

Owoce w kosmetykach Chantarelle