Papaja – rośliny w kosmetykach

Papaja (Carica papaya) należy do rodziny melonowatych. Ze względu na szybki wzrost (do 10 m) oraz stosunkowo krótki okres życia (7 do 15 lat), należy ją uważać raczej za gigantyczną roślinę zielną, niż za drzewo. Owoce daje jedynie przez pierwsze pięć lat, a ich waga waha się od 0,5 do 8 kg. Pulpa papai ma konsystencję przypominająca masło, jest pomarańczowo-żółta, soczysta, aromatyczna, słodka i bardzo smaczna.

 

Papaja rośnie w tropikalnym i wilgotnym klimacie. Jest ona rdzenna dla Ameryki Środkowej, gdzie można ją spotkać na niskich stokach And i w basenie Amazonii – aż po Argentynę. Obecnie papaję uprawia się, na skalę przemysłową, także w Europie. Enzym papai – papainę stosuje się do zmiękczania mięsa, klarowania piwa, na wełnę i jedwab przed ich barwieniem, jako środek wspomagający przy produkcji cerat, składnik past do zębów, detergent oraz w płynach do czyszczenia soczewek kontaktowych.

Papaja składa się w większości z wody, cukrów, enzymów, w tym przede wszystkim enzymu papainy. Zawiera też witaminy (m.in. witaminę C) oraz minerały (wapń, azot, fosfor, potas, magnez). Owoce jada się na surowo lub jako przetwory, m.in. marmolada, napój alkoholowy, jako owoce kandyzowane lub konserwowane w puszkach.

 

Lecznicze zastosowanie papai

Sok z papai spożywa się w celu poprawienia trawienia, do regulowania ruchów jelitowych, łagodzenia schorzeń układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli, katar, gruźlica), gorączki, nadciśnienia, choroby zwyrodnieniowej stawów i obrzęków. Zmiażdżone owoce papai wykorzystuje się na czyraki. Suszone i mielone nasiona oraz mleczko z papai – natomiast do walki z pasożytami. Roztarte z wodą, niedojrzałe owoce papai podawane były doustnie na nadciśnienie. Miejscowa aplikacja mleczka papai (czystego lub rozpuszczonego w alkoholu) pomaga w leczeniu egzem, różyczki, piegów, grzybicy i brodawek.

 

Papaja w kosmetologii i kosmetyce

W badaniach ekstrakt z papai wykazał działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające – za te ostatnie odpowiadają: witamina C, kwas jabłkowy, cytrynowy oraz glukoza. Papaja ma również właściwości złuszczające, bowiem jej enzym – papaina degraduje komórki wierzchnich warstwy skóry, poprawiając tym samym koloryt i ogólną kondycję skóry. Wyciąg z papai wykorzystuje się także w kosmetykach nawilżających ze względu na zdolność absorbowania i wiązania wody w naskórku. Stosuje się go także w formule preparatów stymulujących regenerację komórkową, ze względu na zawartość α-hydroksykwasów (AHA). Ekstrakt z papai znajduje więc zastosowanie w kosmetykach o działaniu złuszczającym i wygładzającym skórę.

Wyciąg z papai ma również działanie osłabiające odrost włosów na twarzy i ciele. Degradacja keratyny w cebulce włosowej powoduje zmniejszenie średnicy włókna włosa, co w konsekwencji ułatwia jego usuwanie. Ekstrakt z papai wykorzystuje się więc w preparatach do depilacji.

 

Papaja w kosmetykach Chantarelle

 

Zostaw nam swój adres e-mail

Dowiaduj się o nowościach i akcjach promocyjnych w pierwszej kolejności

Chcę otrzymywać newsletter drogą mejlową. Administratorem Twoich danych osobowych jest Prof.Cosmetica Sp. z o.o., więcej informacji w Polityce Prywatności