Pluskwica groniasta – rośliny w kosmetykach

Pluskwica groniasta (Cimicifuga racemosa) ta wieloletnia roślina dorasta do 1-3 m i należy do rodziny jaskrowatych. Kwiaty mają kolor kremowo-biały, są błyszczące i mają nieprzyjemną woń. Pluskwica pochodzi z Ameryki Północnej. Można ją spotkać w lasach o glebie bogatej w próchnicę oraz na zboczach górskich porośniętych skąpą roślinnością. Roślina ta została włączona do gatunków chronionych w USA ze względu na jej wyniszczającą eksploatację, jaka miała miejsce w ciągu ostatnich pięciu lat.

 

Najczęściej wykorzystuje się korzeń i kłącza tej rośliny do produkcji ekstraktów i naparów. W jej skład wchodzą przede wszystkim glikozydy trójterpenowe. Ekstrakt pozyskany z pluskwicy zawiera również kwasy fenolowe (kofeinowy, ferulowy, izoferulowy i fukinolowy) oraz kwasy cimicifugowe. Wśród innych substancji aktywnych możemy wymienić taniny, żywicę, fitosterole oraz olejek eteryczny.

 

Lecznicze zastosowanie pluskwicy groniastej

Nazwa rodzajowa cimicifuga pochodzi z łacińskiego Cimis=”owady” i fugio=”uciekać”, skąd wnioskuje się, iż nadawano tej roślinie atrybut odstraszający owady. W medycynie naturalnej, pluskwicy przypisuje się działanie przeciwreumatyczne, przeciwskurczowe, regulujące menstruację, przeciwmigrenowe i przeciwnapięciowe. Ponadto małe dawki pluskwicy stosowano w zwalczaniu dolegliwości związanych z ciążą, bólem porodowym, bólem głowy i depresją. Oficjalne wprowadzenie jej do praktyki medycznej miało miejsce w 1828 roku, kiedy to Turner Physiomedical School, zalecała ją jako środek obniżający ciśnienie, uspokajający i przeciwzapalny.

 

Pluskwica groniasta w kosmetologii i kosmetyce

To głównie dzięki właściwościom przeciwutleniającym ekstrakt ten jest stosowany w preparatach przeciwstarzeniowych. Pluskwica niweluje uszkodzenia DNA komórek powstałe w wyniku szkodliwego promieniowania UV. Jej właściwości przeciwzapalne i przeciwpodrażniające wspomagają skórę atopową i wrażliwą. Zmianom zapalnym bardzo często towarzyszy obrzęk, który jest również niwelowany przez tą roślinę.

Udowodniono również, skuteczne działanie drenujące ekstraktu. Przeprowadzono badania na kobietach z dolegliwościami zastojów limfatycznych w okolicach oczu i kości policzkowej. W wyniku stosowania ekstraktu zwiększa się poziom mikrocyrkulacji i zmniejszania obrzęków w tych okolicach. Istnieją również niepodważalne wyniki badań, które wykazują właściwości niwelujące aktywność kolagenazy i hialuronidazy. W wyniku stosowania takiej terapii znacznie zmniejszył się poziom rozpadu naturalnego kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze, co opóźniało proces starzenia.

 

Pluskwica groniasta w kosmetykach Chantarelle