Algi – skarby mórz i jezior w kosmetykach

Algi – skarby mórz i jezior w kosmetykach

Od wieków wykorzystujemy składniki pochodzące z dna mórz i jezior w preparatach medycznych, produktach żywnościowych i kosmetykach. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych składników. Prezentujemy najczęściej stosowane składniki tego typu – algi.

 

Nazwa algi to spolszczona forma łacińskiej nazwy algae, jaką określa się beztkankowe organizmy żyjące w zbiornikach wodnych, których ciało jest zbudowane z plechy. Natomiast polska nazwa botaniczna to glony. Występują zarówno w wodach słodkich i słonych, jeziorach, rzekach, morzach i oceanach. Wielkokomórkowe plechy przytwierdzone do dna zbiornika mogą mierzyć kilka milimetrów lub też osiągać rozmiar kilku, a nawet kilkunastu metrów. Duże algi nazywamy wodorostami. Posiadają zdolność do pochłaniania różnych substancji z otoczenia, a tym samym są ważnym czynnikiem regulacji akwenów wodnych. Algi przeznaczone do celów medycznych i kosmetycznych są specjalnie hodowane w czystych zbiornikach (najczęściej w Japonii, Kalifornii, na Hawajach).

Algi zawierają dziesięciokrotnie więcej mikroelementów niż rośliny lądowe i porównywalną ilość witamin. Dzięki ich specyficznej budowie, zawarte w algach mikroelementy łatwo przenikają przez barierę lipidową naskórka. Najcenniejsze są algi pochodzące z mórz i oceanów, bowiem słona woda obfituje w składniki mineralne, łatwo wchłaniane przez rośliny wodne. Algi są bogatym źródłem witamin A, C, E, B₁, B₂, B₅, B₁₂, D, H, K, PP, kwasu foliowego oraz mikroelementów: jodu, wapnia, żelaza, manganu i miedzi. Zawierają również: proteiny (białka), lipidy, polisacharydy, polifenole, β-hydroksykwasy, fitoestrogeny.

 

Jakie algi znamy?

Algi dzielimy ze względu na barwę na trzy główne grupy. Ich koloryt jest naturalny i zależy w dużej mierze od głębokości, na jakiej rosną i ilości promieni słonecznych, które tam docierają.

  • algi czerwone – krasnorosty zabarwione czerwoną fikoerytryną;
  • algi zielone – zielenice, ramienice oraz eugleniny, w których głównym barwnikiem jest zielony chlorofil;
  • algi brązowe – chryzolity, tobołki, brunatnice, jakie zawierają zielony chlorofil, żółty ksantofil i brunatną fukoksantynę.

 

Algi w kosmetykach

Algi to niezwykle cenny surowiec kosmetyczny, o wszechstronnym zastosowaniu. Kosmetyki, stworzone na ich bazie, wspomagają barierę hydro-lipidową skóry, zapobiegają działaniu negatywnych czynników zewnętrznych i nadmiernej utracie wody. Wzmacniają skórę wrażliwą, skłonną do podrażnień lub rozszerzonych naczynek. Dostarczając skórze niezbędnych składników odżywczych działają odmładzająco i regenerująco. Regulują wydzielanie sebum, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Mają właściwości oczyszczające i rozjaśniające koloryt twarzy. Przy problemach otyłości i cellulitu, poprawiają mikrokrążenie, wspomagają komórkową przemianę materii i tym samym przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Chrząstnica kędzierzawa

Krasnorost, alga czerwona (Chondrus Crispus) zawiera karagenian oraz sole mineralne. Działa nawilżająco, zmniejsza transepidermalną utratę wody, tworzy polisacharydowy film na powierzchni skóry, wygładza ją i ułatwia jej regenerację. Karagenian to silikon rośliny, który tworzy na powierzchni skóry cienką warstwę. Ten nieokluzyjny film polisacharydowy wiąże się z białkami epidermy, tworzy “drugą” warstwę skóry. Skutecznie chroni przed utratą wody (TEWL). Minerały (w szczególności wapń i magnez) wzmacniają i stymulują keratynizację, wzmagają odporność skóry na czynniki środowiskowe – detergenty, promieniowanie UV, środki drażniące, zanieczyszczenia.

Alga koralowa

Naturalny ekstrakt z czerwonych alg (Corallina Officinalis) wytwarzany w technologii mikrofalowej. Czerwona alga ma szkielet wapniowym podobny do koralowca, stąd jej nazwa – koralowiec roślinny. Ekstrakt ten jest bogaty w morskie pierwiastki śladowe: potas (K), magnez (Mg), cynk (Zn), mangan (Mn) i wapń (Ca). Alga koralowa może skoncentrować do 200.000 razy więcej wymienionych mikroelementów, obecnych w wodzie morskiej. Minerały te, niezbędne są do komunikacji komórkowej i pozwalają zachować równowagę hydrolipidową skóry, zapewniając jej elastyczność i nawilżenie. Badania wykazują także właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne algi koralowej. Jednocześnie stymuluje ona zachodzące w skórze procesy metaboliczne, wzmacnia ściany naczynek krwionośnych i zwiększa odporność na czynniki zewnętrzne. Algi zaopatrują też skórę w proteiny, składniki mineralne oraz w aminokwasy. Stanowią istotny element NMF (Natural Moisturizing Factor) naturalnego czynnika nawilżającego, uelastyczniającego i wygładzającego, występującego w warstwie rogowej naskórka.

Spirulina Pacifica

Alga zielona hodowana na Hawajach Spirulina pacyficzna jest odmianą algi Spirulina maxima. Dzięki bogactwu składników przez rdzennych mieszkańców Hawajów uznawana jest  za jedno ze “źródeł piękna” i nazywana zielonym złotem. Zawiera proteiny, witaminy, minerały i lipidy, które działają na skórę napinająco, modelująco i łagodząco. Wyraźnie zmniejsza zmarszczki, działa także wzmacniająco na ścianki naczynek, stabilizuje równowagę wodno-lipidową i wyrównuje koloryt. Ma też właściwości immunostymulujące, silnie antyrodnikowe i ochronne.

Algi zielona

Alga zielona (Ulva Lactuca) – nawilża, odżywia i regeneruje skórę oraz stymuluje syntezę włókien kolagenowych. Działa antyoksydacyjnie i wzmacnia witalność, dodaje blasku i świeżego kolorytu. Łagodzi podrażnienia i działa przeciwzapalnie, ściąga rozszerzone pory.

Algi brunatna

Morszczynu pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) – wpływa na metabolizm tłuszczów w komórkach zmniejszając ich produkcję w gruczołach łojowych. Posiada właściwości nawilżające i pomaga w walce z utratą nawilżenia. Wykazano także potencjał przeciwutleniający ekstraktu z morszczynu i antyoksydacyjne działanie alg brunatnych. To działanie może pomóc w leczeniu procesów zapalnych.

Kompleks Algae Marine Biome

Ekstrakty z 5 gatunków alg morskich Spirulina, Ascophyllum Nodosum, Laminaria Digitata, Fucus Vesiculosus i Nori, które są źródłem cennych składników detoksykujących, dotleniających, nawilżających i rewitalizujących. Chronią przed utratą nawilżenia i szkodliwymi czynnikami środowiska.

Błękitny bio-retinol

Roślinny równoważnik retinolu. Pozyskiwany ze specyficznych unikalnych błękitnych mikroalg endemicznych (z grupy Cyanophyta) rosnących w wodach jeziora Klamath Lake położonego na wysokości 1.300 m npm w południowym Oregonie. Ekstrakty z tego mikroorganizmu znane pod nazwą „błękitny retinol” wykazują retinoidopodobne działanie bez efektów ubocznych. Efektami tego działania jest zmniejszenie zmarszczek i wygładzenie skóry. Charakteryzuje je bardzo wysoką zawartość protein, lipidów i liposacharydów, witamin – szczególnie z grupy B, aminokwasów i specyficznych pigmentów nadających ekstraktowi oryginalną błękitną barwę. Błękitny retinol, tak jak i retinol wpływa na różnicowanie keratynocytów w kierunku wygładzania i zwiększania gęstości epidermy, ale nie powoduje żadnych ujemnych skutków wynikających z gromadzenia się retinolu w tkankach.

Ephemer™

Efemeralne komórki algowe – odkrycie nowoczesnej kosmetologii o wyjątkowej sile odmładzania. Pozyskane w pierwszej na świecie technologii hodowli komórkowej odtwarzającej warunki naturalne oceanów. Innowacyjna metoda hodowli umożliwia uchwycić ich najlepsze własności dla odnowy skóry, które są ulotne (ephemeral) w warunkach oceanów. Chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, stymulują syntezę enzymów “długowieczności” – SIRT1.

  • Dostarczają komórkom energii do silnej rewitalizacji.
  • Działają natychmiastowo i długotrwale jako przeciwutleniacz.
  • Poprawiają metabolizm energetyczny i stymulują regenerację.

 

Algi w kosmetykach Chantarelle