Skwalan na twarz i włosy w kosmetykach – właściwości i zastosowanie

Skwalan na twarz i włosy w kosmetykach – właściwości i zastosowanie

Skwalan w kosmetykach Chantarelle jest biozgodnym emolientem pozyskiwanym z brazylijskiej trzciny cukrowej. To naturalny składnik bariery lipidowej skóry, dlatego idealnie uzupełnia niedobory lipidów naskórka. Czym różni się skwalen od skwalanu? Jak działa na skórę twarzy i ciała, a jak na włosy? Czy jest odpowiedni dla wszystkich typów skóry?

 

Co to jest skwalen?

Skwalen jest jednym z lipidów wytwarzanych przez nasze gruczoły łojowe w celu nawilżenia i ochrony skóry. Począwszy od 30. roku życia zawartość skwalenu w skórze zaczyna spadać, co negatywnie wpływa przede wszystkim na jej funkcje barierowe. Niedobór skwalenu powoduje takie zjawiska jak:

  • suchość
  • odwodnienie
  • zwiększona wrażliwość
  • szorstkość
  • powstawanie drobnych zmarszczek
  • pigmentacja

 

Skawlen vs. skwalan?

Skwalen (przez „e”) to lipid naturalnie wytwarzany przez komórki skóry. Skwalen pochodzenia zwierzęcego i roślinnego jest zbyt niestabilny, aby można go było stosować w produktach do pielęgnacji skóry. Pod wpływem tlenu może zjełczeć i szybko się zepsuć. Zanim będzie można go zastosować w produktach do pielęgnacji skóry, skwalen musi zostać uwodorniony do skwalanu (z literą „a”).

Skwalan to uwodorniony do stabilnej formy cząsteczki skwalen. Uwodornienie to proces przekształcania skwalenu z oleju nienasyconego w olej nasycony (skwalan). Uwodornienie sprawia, że ​​olej jest bardziej przyjazny dla skóry i pomaga wydłużyć jego trwałość.

 

Skwalan na włosy

Nawilżanie włosów pomoże zwiększyć ich połysk i zapobiec łamliwości. Włosy posiadają naturalne substancje w formie olejów. Jednak pogoda, wiek, dieta i narażenie na ciepło mogą powodować ich wysychanie. Skwalan może zregenerować pasma i chronić włosy przed dalszymi uszkodzeniami.

 

Korzyści skwalanu dla skóry

Ponieważ skwalan ma bardzo podobną budowę do lipidów skóry, przyjmuje go z dużą łatwością. Skutkiem jest bardzo dobre nawilżenie, które jest podstawą zdrowej skóry. Zatem stosowany miejscowo skwalan ma ogromne zalety:

  • zatrzymuje wilgoć w skórze
  • chroni przed negatywnym wpływem środowiska
  • zmiękcza naskórek
  • zapobiega matowieniu i szorstkości
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się dzięki działaniu przeciwutleniającemu
  • regularne stosowanie może również zwiększyć produkcję kolagenu, co skutkuje jędrniejszą skórą

Skwalan jest odpowiedni także dla skóry tłustej i jest ogólnie bezpieczny dla każdego rodzaju skóry. Mimo że jest to olejek, jest lekki i niekomedogenny, co oznacza, że ​​nie zatyka porów i nie tworzy zaskórników. Skwalan wnika w pory i poprawia kondycję skóry na poziomie komórkowym, nie pozostawiając uczucia ciężkości. Ponadto, jak wynika z badań, skwalan ma właściwości przeciwzapalne, które mogą zmniejszać zaczerwienienia i obrzęki. Ponieważ organizm wytwarza coraz mniej skwalenu, suchość skóry i włosów może stać się normą. Jednak takie składniki do pielęgnacji skóry jak skwalan, który naśladuje naturalne sebum organizmu, mogą zwiększyć nawilżenie i równowagę wodną w skórze.

 

Skwalan w kosmetykach Chantarelle

Skwalan Chantarelle jak wspomniałam wcześniej jest biozgodnym emolientem pozyskiwanym z brazylijskiej trzciny cukrowej. Jako naturalny składnik bariery lipidowej doskonale uzupełnia niedobory lipidów w skórze. Posiada zdolność do przenikania w głąb skóry i tym samym pomaga dostarczać składniki aktywne do skóry. Poprawia gospodarkę wodną w skórze, ma niezwykłe właściwości nawilżające i zapobiega utracie wilgoci z komórek. Ponadto doskonale zmiękcza i wygładza skórę, pozostawiając ją jedwabiście gładką, wolną od lepkiej warstwy. Badania kliniczne przeprowadzone z udziałem 40 kobiet (przedział wiekowy: 37–60 lat) wykazały, że jest niekomedogenny, poprawia jędrność i elastyczność skóry oraz niweluje rozstępy i wyrównuje koloryt skóry.

 

dr Khrystyna Shekhovtsova
Ekspert Chantarelle, dermatolog i lekarz medycyny estetycznej

 

 

 

Skwalan jako składnik aktywny w kosmetykach