Witaminowe ABC w kosmetykach

Witaminowe ABC w kosmetykach

Witaminy to substancje chemiczne o zróżnicowanej budowie niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Od wieków znane jest ich ogromne znaczenie w naszej diecie, od wielu lat dodawano je również do preparatów kosmetycznych. Jednak dopiero niedawno potwierdzono ich skuteczne oddziaływanie na naskórek i skórę właściwą. Jak wiemy, większość witamin powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. Ich niedobór lub nadmiar może pogorszyć kondycję organizmu, a jednocześnie wpłynąć na jędrność i koloryt skóry, ale także na stan włosów i paznokci.

 

Witaminy zawarte w kremach pielęgnacyjnych i preparatach leczniczych pozwalają utrzymać naszą skórę w dobrym stanie, przedłużają jej młodość, zapobiegają powstawaniu procesów zapalnych, chronią przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych i dodają witalności. Każda z witamin ma inne spectrum swego działania, jednak często łączy dwie lub więcej witamin w jednym preparacie. Poniżej prezentujemy przewodnik po witaminach, które aktywnie wpływają na kondycję i wygląd naszej skóry.

 

Witamina młodości

Witamina A

Zaliczana do „witamin młodości”. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie i jego przetworach, mleku i produktach mlecznych, tłuszczach zwierzęcych i tłuszczach z ryb (tran). Jako prowitamina A, czyli β-karoten (barwnik roślinny, który w organizmie przekształca się w aktywną witaminę A) znajdziemy ją w owocach: morelach, śliwkach, wiśniach oraz w warzywach: marchwi, pomidorach, szpinaku, sałacie, zielonym groszku, rzeżusze, brokułach. Witamina A wpływa na odnowę naskórka, odnowę włókien kolagenowych i elastycznych. Zapobiega zrogowaceniom, szorstkości, wygładza skórę, przyspieszenie gojenia ran oraz ochrona przed działaniem wolnych rodników. W preparatach do pielęgnacji domowej Chantarelle zastosowano pochodną witaminy A – palmitynian retinolu, która działa osłaniająco i regenerująco na naskórek, łagodzi stany zapalne, ponadto jest odpowiedzialna za wzrost i dojrzewanie komórek nabłonkowych. Inna postać to prowitamina A – alantoina, która przeciwdziała nadwrażliwości i uczuleniu na słońce. Ma także właściwości przeciwutleniające oraz chroni przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną szybszego starzenia się skóry.

 

Witaminy z grupy B

Witamina B₁

(tiamina) Bardzo rozpowszechniona w produktach naturalnych, spotykamy ją m.in. w płatkach owsianych i kaszy gryczanej oraz w roślinach strączkowych, drożdżach i wieprzowinie. Jest ona jednak bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i podczas przygotowania potrawy, możemy utracić nawet połowę jej zawartości w danym produkcie. Witamina B₁ jest potrzebna do właściwego funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu węglowodanów. Przyspiesza również gojenie się ran i pomaga w leczeniu chorób skóry.

Witamina B₂

(ryboflawina) Znajdziemy ją w mleku i przetworach mlecznych, ciemnym pieczywie, mięsie i podrobach, rybach oraz grochu, fasoli i drożdżach. Wpływa na odnowę tkanek organizmu, a tym samym na prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. Jej niedobór objawia się m.in. pojawianiem „zajadów”, czyli pękaniem skóry w kącikach ust oraz nasileniem objawów łojotoku, trądziku i powiązanych z tym zmian zapalnych na skórze.

Witamina B₃

(witamina PP, niacyna) Najwięcej witaminy B₃ znajdziemy w wątróbce, rybach, orzechach, ziarnach zbóż, mleku, jajach i niektórych warzywach: marchwi, cebuli. Ma ona ogromne znaczenie w przemianie materii, uczestniczy w metabolizmie aminokwasów, cukrów i tłuszczów. Pełni też ważną rolę dla układu odpornościowego i przy usuwaniu substancji toksycznych z organizmu. Wpływa na utrzymanie dobrego stanu skóry i właściwego poziomu jej nawilżenia i złuszczania. Wygładza szorstkość skóry, łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne, zwłaszcza po zbyt intensywnym opalaniu.

Witamina B₅

(kwas pantotenowy) Źródła witaminy B₅ to przede wszystkim drożdże, wątróbka, otręby pszenne, groch i soja. Aktywizuje ona procesy metaboliczne, działa łagodząco i kojąco, zmniejsza zaczerwienienia. Poprawia strukturę naskórka, aktywizuje proces podziału jego komórek, działa osłaniająco, stymuluje powstawanie nabłonka. Przyspiesza gojenie i łagodzi podrażnienia. Poprawia i podwyższa wilgotność skóry – sucha skóra staje się gładka i elastyczna.

Witamina B₆

(pirydoksyna) Występuje przede wszystkim w drożdżach piwnych, zarodkach pszennych, bananach, płatkach owsianych, orzechach, brązowym ryżu, tłustych rybach i ziemniakach. Uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów, nadzoruje metabolizm aminokwasów. Ma duże znaczenie dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego oraz zdrowego stanu skóry. Jej niedobór objawia się nasileniem objawów łojotokowego zapalenia skóry lub pojawieniem się „aft”, czyli uszkodzeniem błony śluzowej jamy ustnej.

Witamina B₁₂

(kobalamina) Występuje w algach gatunku spirulina, tłustych rybach, wieprzowinie – zwłaszcza w wątróbce, jagnięcinie, jajkach. Bierze udział w syntezie DNA, regeneracji czerwonych krwinek i wspomaga pracę mózgu. Jest więc również niezbędna dla procesu regeneracji skóry i naskórka. Jej niedobór może być przyczyną anemii.

 

Kwas askorbinowy

Witamina C

Kolejna z tercetu „witamin młodości”. Bogate źródło witaminy C to owoce dzikiej róży, czarnej porzeczki, cytrusy, oraz warzywa: papryka, brukselka, kapusta czerwona i biała, chrzan, kalafior, brokuły, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki. Dzięki wysokiej absorpcji przez komórki skóry witamina C ma wielokierunkowe skuteczne działanie odmładzające. Wpływa stymulująco na elastyczność i jędrność skóry, poprzez znaczącą poprawę jakości połączenia między naskórkiem, a warstwą brodawkowatą. Jest niezbędna do tworzenia się i regeneracji kolagenu, zapobiega powstawaniu zmarszczek i redukuje już istniejące. Ma działanie ochronne przed niszczącymi skutkami promieniowania UVA/UVB. Chroni DNA komórek i redukuje objawy uszkodzeń spowodowanych promieniami UV. Stymuluje przemianę materii w komórkach skóry, odgrywa dużą rolę w dotlenianiu komórkowym, zwłaszcza tyrozyny – wspomaga redukcję przebarwień. Ma działanie rozjaśniające skórę, potwierdzone wynikami badań. Witamina C to także bardzo silny antyoksydant – przeciwutleniacz i wymiatacz wolnych rodników. Działa wzmacniająco i uszczelniająco na naczynka. Ma również właściwości przeciwbakteryjne. W preparatach Chantarelle zastosowane zostały stabilne postaci witaminy C dla zapewnienia maksymalnej efektywności jej działania: SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate) – stabilna postać witaminy C o bardzo wysokiej aktywności przeciwbakteryjnej oraz AA (Ascorbic Acid) – czysty kwas askorbinowy o stabilizowanej formule.

 

Pozostałe witaminy

Witamina D

(kalcyferol) Źródła witaminy D to tran i inne tłuszcze z ryb, mleko i jego przetwory, jajka i wątróbka. Ta witamina wytwarzana jest także przez organizm pod wpływem promieniowania słonecznego. Jej niedobór może wpływać na nieprawidłowości układu szkieletowego (np. krzywica u dzieci) oraz rozwój próchnicy w uzębieniu. Badania wykazują wpływ witaminy D na hamowanie stanów zapalnych na skórze oraz przyspieszenie procesów metabolicznych i zwiększenie napięcia naskórka.

Witamina E

(tokoferol) Witamina E zawarta jest przede wszystkim w kiełkach zbóż, warzywach liściastych, np. w sałacie, orzechach laskowych, owocach dzikiej róży oraz oleju słonecznikowym, kukurydzianym i z kiełków pszenicy. Ostatnia z nazywanych „witaminami młodości”. Odpowiedzialna jest za powstawanie nowych komórek naskórka, wspomaga utrzymanie elastyczności skóry, a tym samym zapobiega jej starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Wygładza, ujędrnia i natłuszcza skórę. Jest naturalnym antyoksydantem chroniącym DNA i struktury komórkowe przed niszczącym atakiem wolnych rodników. Chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, zapobiega silnemu utlenianiu lipidów w skórze. Wzmacnia nawilżenie, rewitalizację, działa przeciwzapalnie.

Witamina H

(biotyna, witamina B₇, koenzym R) Witaminę H znajdziemy w wątróbce, mleku i żółtkach jaj. Skóra osób, u których występuje niedobór witaminy H może być zaczerwieniona, łuszcząca, przesuszona i nadmiernie wrażliwa. Witamina H bierze udział w tworzeniu kwasów tłuszczowych, wpływa więc na wzmocnienie bariery ochronnej skóry i na procesy związane z rogowaceniem naskórka oraz zwiększa poziom nawilżenia. Jako że jest ściśle związana z procesem rozwoju komórek, przyczynia się do wytworzenia kreatyny (główny budulec skóry, włosów i paznokci). Innym skutkiem jej niedoboru jest więc łamliwość i rozdwajanie się paznokci oraz wypadanie włosów. Najnowsze badania wykazują wpływ witaminy H na wypłycanie zmarszczek głębokich i wygładzenie drobnych oraz rozjaśnienie plam starczych. Witamina ta normalizuje także czynność gruczołów łojowych i zmniejsza objawy łojotokowego zapalenia skóry. W kompleksie ze stabilną postacią witaminy C, redukuje zaczerwienienia i plamy, zwiększa odporność bariery naskórkowej, rozjaśnia i wyrównuje koloryt skóry.

Witamina K

Witamina K występuje w zielonych warzywach: brokułach, rzepie, szpinaku, sałacie, kapuście oraz soi. Ma ona znaczący wpływ na proces krzepnięcia krwi. Jest też niezwykle istotna dla pielęgnacji skóry naczynkowej i skłonnej do trądziku różowatego. Zapobiega tworzeniu się rozszerzonych naczynek, stanom zapalnym, infekcjom bakteryjnym i grzybicznym. Rzadko spotykany jest jej niedobór bowiem jest ona stale produkowana przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym.

 

Witaminy w kosmetykach Chantarelle