Skarby morza w kosmetykach

CHANTARELLE Skarby morza w kosmetykach

Od wieków wykorzystujemy morskie dary w preparatach medycznych, produktach żywnościowych i kosmetykach. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych składników. Prezentujemy wybrane skarby z morskich i oceanicznych głębin: kawior, perły i algi, jakie stosowane są w formułach preparatów CHANTARELLE.

 

 

KAWIOR

kawior w kosmetykach CHANTARELLEPo raz pierwszy kawior pojawił się już w XII wieku na stołach rosyjskich rybaków. Car Iwan IV wprowadził jesiotra i kawior na stałe do kremlowskiego menu 400 lat później. Kawior stał się więc wówczas symbolem Rosji. Obecnie zaś pochodzi on z wielu gatunków ryb: solona ikra ryb jesiotrowatych zwana jest kawiorem czarnym lub rosyjskim, ikra ryb łososiowatych to kawior czerwony, zaś dorszowatych – kawior norweski. Wartość danego gatunku kawioru oceniana jest na podstawie wielkości i koloru ziaren oraz gatunku ryb, z których został otrzymany. Kawior jest swoistym symbolem luksusu, najdroższa odmiana – Almas (ros. diament) pochodzi z ikry stuletnich białych jesiotrów z Morza Kaspijskiego, pakowany w puszki z 24-karatowego złota i kosztuje ok. 70 tys. zł za kilogram!

 

Kawior to nie tylko wysublimowany przysmak kulinarny, ale i bardzo wartościowy składnik preparatów odmładzających, stosowany w kosmetyce już od XIX wieku. Jest on nośnikiem wielu substancji niezbędnych dla regeneracji skóry dojrzałej. Zawiera bogactwo skoncentrowanych substancji aktywnych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne, hamują utratę wody z naskórka oraz opóźniają proces jego rogowacenia. Fosfolipidy (składnik błon komórkowych) przyczyniają się do optymalnego nawilżenia skóry i przeciwdziałają ucieczce wody z naskórka. Ekstrakt kawioru zawiera ponadto peptydy, proteiny, aminokwasy, mikroelementy (sód, potas, magnez, wapń, krzem, selen) oraz witaminy A, D, E i z grupy B. Substancje te intensywnie nawilżają, odżywiają i regenerują skórę. Zapewniają witalność i poprawiają jej strukturę. Wygładzają zmarszczki, odżywiają, zapewnia odpowiednią jędrność skóry i poprawiają koloryt przywracając naturalny blask twarzy. Wyciąg z kawioru zapobiega również procesom oksydacyjnym zachodzącym w komórkach.  

 

Ekstrakt z kawioru ryb norweskich został wykorzystany w preparatach do pielęgnacji domowej i preparatach zabiegowych CAVIAR CARE 40+

 

 

PERŁY

perły w kosmetykach CHANTARELLEPerły są wytwarzane przez małże i zbudowane z tej samej substancji, co wewnętrzna strona muszli małża (masa perłowa). Perły powstają jako reakcja organizmu na ciało obce, które przedostaje się do muszli. Pochodzenie nazwy perła nie jest do końca wyjaśnione, być może została zaczerpnięta od określenia gatunku małż – łac. perna lub jej kulistego kształtu łac. sphaerula. W Chinach już w XIII rozpoczęła się hodowla pereł przez umieszczenie w muszli np. ziarenka piasku. Małż w obronie odkłada wokół ziarenka cieniutkie warstwy masy perłowej, która wyściela od wewnątrz jego muszlę. Po kilku latach powstaje wspaniała, lśniąca perła. Obecnie perły hoduje się w różnych częściach naszego globu, a w szczególności w akwenie otaczającym wyspy Japonii. Pomimo stosunkowo niskiej twardości są one odporne na zgniecenie. Wielkość pereł waha się od główki szpilki do rozmiarów ptasiego jaja. Ich barwa zależy od gatunku małży i rodzaju wody, spotykane są: białe, kremowe, różowe, żółte, szare, grafitowe i zupełnie czarne. Piękno perły urzeka więc od wieków jubilerów i kobiety na całym świecie.

 

Ekstrakt z pereł nazywany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej eliksirem młodości. Bogaty w aminokwasy (alanina, glicyna, kwas asparaginowy, seryna, kwas glutaminowy, leucyna i fenyloalanina), składniki mineralne (wapń, magnez, krzem i sód) i proteiny. Aminokwasy nawilżają skórę i spowalniają proces starzenia, chronią ją przed uszkodzeniami. Składniki mineralne również nawilżają i wzmacniają skórę, zwiększają metabolizm jej komórek i stymulują procesy naprawcze w uszkodzonych komórkach. Perłowy wyciąg ma także zdolność pochłaniania szkodliwego promieniowania UV i silne działanie antyrodnikowe. Ma również właściwości detoksykujące i łagodzące. Obecność tego ekstraktu w kosmetykach zapewnia więc regenerację, rewitalizację i utrzymanie równowagi wodnej w skórze (NMF). Poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia jej kondycję, stymuluje zachowanie witalności i młodego wyglądu.

 

Ekstrakt z pereł zawiera formuła preparatów do pielęgnacji domowej i zabiegowych:
•    CAVIAR CARE 40+ 
•    THERMO-MODELLING
•    ROYAL GLOW CLINIC serum witaminowe dla skóry twarzy i pod oczy
•    ROYAL GLOW CLINIC

 

 

ALGI MORSKIE

algi w kosmetykach CHANTARELLENazwa algi to spolszczona forma łacińskiej nazwy algae, jaką określa się beztkankowe organizmy żyjące w zbiornikach wodnych, których ciało jest zbudowane z plechy. Natomiast polska nazwa botaniczna to glony. Występują zarówno w wodach słodkich i słonych, jeziorach, rzekach, morzach i oceanach. Wielkokomórkowe plechy przytwierdzone do dna zbiornika mogą mierzyć kilka milimetrów lub też osiągać rozmiar kilku, a nawet kilkunastu metrów. Duże algi nazywamy wodorostami. Posiadają zdolność do pochłaniania różnych substancji z otoczenia, a tym samym są ważnym czynnikiem regulacji akwenów wodnych. Algi przeznaczone do celów medycznych i kosmetycznych są specjalnie hodowane w czystych zbiornikach (najczęściej w Japonii, Kalifornii, na Hawajach).

 

Algi zawierają dziesięciokrotnie więcej mikroelementów niż rośliny lądowe i porównywalną ilość witamin. Dzięki ich specyficznej budowie, zawarte w algach mikroelementy łatwo przenikają przez barierę lipidową naskórka. Najcenniejsze są algi pochodzące z mórz i oceanów, bowiem słona woda obfituje w składniki mineralne, łatwo wchłaniane przez rośliny wodne. Algi są bogatym źródłem witamin A, C, E, B₁, B₂, B₅, B₁₂, D, H, K, PP, kwasu foliowego oraz mikroelementów: jodu, wapnia, żelaza, manganu i miedzi. Zawierają również: proteiny (białka), lipidy, polisacharydy, polifenole, β-hydroksykwasy, fitoestrogeny.

 

Algi to niezwykle cenny surowiec kosmetyczny, o wszechstronnym zastosowaniu. Kosmetyki, stworzone na ich bazie, wspomagają barierę hydro-lipidową skóry, zapobiegają działaniu negatywnych czynników zewnętrznych i nadmiernej utracie wody. Wzmacniają skórę wrażliwą, skłonną do podrażnień lub rozszerzonych naczynek. Dostarczając skórze niezbędnych składników odżywczych działają odmładzająco i regenerująco. Regulują wydzielanie sebum, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Mają właściwości oczyszczające i rozjaśniające koloryt twarzy. Przy problemach otyłości i cellulitu, poprawiają mikrokrążenie, wspomagają komórkową przemianę materii i tym samym przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Algi dzielimy ze względu na barwę na trzy główne grupy. Ich koloryt jest naturalny i zależy w dużej mierze od głębokości, na jakiej rosną i ilości promieni słonecznych, które tam docierają.
•    algi czerwone – krasnorosty zabarwione czerwoną fikoerytryną;
•    algi zielone – zielenice, ramienice oraz eugleniny, w których głównym barwnikiem jest zielony chlorofil;
•    algi brązowe – chryzolity, tobołki, brunatnice, jakie zawierają zielony chlorofil, żółty ksantofil i brunatną fukoksantynę.

 

 

ALGI W PREPARATACH CHANTARELLE

Skinguard – naturalne polisacharydy pozyskiwane z unikalnej mikroalgi czerwonej (Porphyridium cruentum). Ma silne działanie antyoksydacyjne, antypodrażnieniowe i redukujące objawy stanów zapalnych. Chroni komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, działa foto-protekcyjnie i immuno-protekcyjnie. Zmniejsza skłonność do podrażnień i jednocześnie redukuje zaczerwienia będące ich wynikiem. Wypłyca zmarszczki redukując ich długość i głębokość, dając wyraźny efekt „glamour”, widoczny już po 30 minutach.

Występuje w preparatach do pielęgnacji domowej:
•    ESTRINI 50+
oraz w preparatach do zabiegów w salonach kosmetycznych:
•    zestaw ROYAL GLOW CLINIC
•    wiele koncentratów PDT BLACK ESSENTIAL
•    MESO-SERUM przeciw zaczerwienieniom

 

Ekstrakt z mikroalgi zielonej, o nazwie botanicznej chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) – to gatunek z grupy jednokomórkowych zielenic. Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą zieleń. Ciemnozielony kolor zawdzięcza zaś dużej ilości barwnika chlorofilu – najwyższej u poznanych dotychczas roślin. Od stuleci chlorella zajmuje ważną pozycję w jadłospisie Azjatów – obecnie w Japonii jej spożycie sięga nawet 200 tys. ton rocznie. Jest ona tam również popularnym suplementem leczniczym. Ekstrakt z tej algi zawiera drogocenne proteiny i aminokwasy zbliżone składem do ludzkiego kolagenu. Usprawnia system strukturalnego połączenia naskórka i skóry oraz system odnowy skóry. Redukuje zwiotczenia, przywraca napięcie i sprężystość, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny.

Wykorzystany został w wybranych preparatach zabiegowych:
•    PDT BLACK ESSENTIAL
•    MESO-SERUM liftingująco-modelujące

 

Ekstrakt z algi wakame – inaczej undaria pierzasta (Undaria pinnatifida) – to gatunek brunatnic z rzędu listownicowców, często wykorzystywany w kuchni japońskiej i koreańskiej oraz w medycynie wschodniej przy szeregu dolegliwościach. Zawiera wiele cennych dla zdrowia i urody składników. W kosmetyce alga wakame stosowana jest najczęściej w preparatach ujędrniających i wyszczuplających. Pobudza mikrocyrkulację i redukuje obrzęki. Jak wszystkie brunatnice zawiera fukoksantynę, czyli czynnik wspierający procesy regeneracji i odbudowy kolagenu, hamuje także procesy starzenia się skóry.

Ekstrakt zastosowany został w preparatach do pielęgnacji ciała:
•    THERMO-MODELLING
•    SPECIAL AESTHETICS krem spowalniający odrost włosa do skóry twarzy i szyi F-EPILDERM
•    SPECIAL AESTHETICS balsam spowalniający odrost włosa do skóry ciała B-EPILDERM

 

Spirulina (Spirulina Pacifica) hodowana na Hawajach alga pacyficzna jest odmianą algi Spirulina maxima. Przez rdzennych mieszkańców Hawajów uznawana jest, dzięki swojemu bogactwu składników, za jedno ze “źródeł piękna” i nazywana zielonym złotem. Zawiera proteiny, witaminy, minerały i lipidy, które działają na skórę napinająco, modelująco i łagodząco. Wyraźnie zmniejszają zmarszczki, działają także wzmacniająco na ścianki naczynek, stabilizują równowagę wodno-lipidową i wyrównują koloryt. Mają też właściwości immunostymulujące, silnie antyrodnikowe i ochronne. Witaminy i enzymy zawarte w spirulinie: A (w postaci czterech odmian beta-karotenów), B1, B2, B3, B6, B12, E (d-alfa tokoferol), inositol, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy, superoksydaza nadtlenkowa SOD, karotenoidy, chlorofil, C-fitocyjaniny. Minerały: mangan, cynk, miedź, bor, potas, sód, fosfor, magnez, selen, molibden, wapń. Lipidy – kwasy: gamma-linolenowy, palmitynowy, stearynowy, arachidonowy, oleinowy.

Spirulina została wykorzystana w masce:
• SPECIAL AESTHETICS algowa maska plastyczna HAWAJSKI OCEAN PIĘKNA

 Maska kosmetyczna alga spirulina zabieg

 

Błękitny retinol pozyskiwany ze specyficznych unikalnych mikroalg endemicznych rosnących w wodach jeziora Klamath położonego na wysokości 1.300 m. n.p.m. w południowym Oregonie. Charakteryzuje je bardzo wysoka zawartość protein, lipidów i liposacharydów, witamin – szczególnie z grupy B, aminokwasów i specyficznych pigmentów nadających ekstraktowi oryginalną błękitną barwę. Błękitny retinol, tak jak i retinol wpływa na różnicowanie keratynocytów w kierunku wygładzania i zwiększania gęstości epidermy, ale nie powoduje żadnych ujemnych skutków wynikających z gromadzenia się retinolu w tkankach.

Błękitny retinol występuje w preparatach do pielęgnacji domowej:
•    NUTRI MAXX 40+ krem na noc regenerująco-odmładzający z błękitnym retinolem
oraz w preparatach zabiegowych:
•    NUTRI MAXX 40+ maska regenerująca z błękitnym retinolem
•    MESO-SERUM regenerujące z bio-retinolem błękitnym