Kwasy owocowe AHA i BHA to jedne z najbardziej popularnych kwasów kosmetycznych, dlatego warto poznać je bliżej. Owoce i rośliny zawierają wiele wartościowych składników, które często wykorzystują laboratoria firm kosmetycznych. Kwasy AHA (α-hydrokwasy) są naturalnymi kwasami występującymi w różnych owocach, warzywach, trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Z grupy kwasów BHA (beta-hydroksykwasów) w kosmetyce zastosowanie znalazł kwas salicylowy pozyskiwany między innymi z kory wierzby. Kwasy AHA i BHA są potocznie nazywane kwasami owocowymi.
Historia kwasów owocowych w kosmetyce
Już kilkaset lat temu Francuzki odkryły, że po przemyciu twarzy winem jest bardziej gładka i wydaje się młodsza. Pierwsze badania nad kwasami AHA przeprowadzili w latach 70. XX wieku dr Eugene Van Scott i dr Ruey Yu, którzy odkryli że α-hydrokwasy mogą być wykorzystywane w leczeniu wielu schorzeń skóry. Przez kolejne lata wpływ kwasów AHA na kondycję i stan skóry został wielokrotnie potwierdzony i udokumentowany. Kwas salicylowy po raz pierwszy pozyskał z kory wierzby (łac. Salix, stąd jego nazwa) niemiecki chemik, Hermann Kolbe .
Jak działają kwasy owocowe?
Problemy skóry są często powiązane z nadmiernym rozbudowywaniem się warstwy martwych komórek, co sprawia, że skóra jest gruba, szara i matowa. Kwasy AHA i BHA pomagają skutecznie usunąć warstwę martwych komórek z powierzchni skóry. Ten proces złuszczania pogrubiałej skóry w znaczący sposób poprawia jej wygląd i strukturę. Działanie kwasów polega więc na wywołaniu efektu peelingu przy użyciu produktu o lekko kwaśnym odczynie. Głębokość działania kwasu zależy od jego stężenia. Kwasy o stężeniu powyżej 50% dają głęboki efekt złuszczania i powinny być wykonywane pod nadzorem lekarza medycyny estetycznej lub dermatologa. Peelingi na bazie kwasów owocowych powodują rozluźnienie wiązań miedzy korneocytami warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu działają silnie wygładzająco i rozjaśniająco.
Efekty zabiegów z kwasami owocowymi AHA i BHA
- stymulacja procesu odnowy skóry przez przyspieszenie podziału komórkowego, czego efektem jest wygładzenie zmarszczek u bruzd
- nawilżenie polegające na rozluźnieniu wiązań naskórka
- działanie rozjaśniające przez równomierne rozprowadzenie pigmentu – kwasy AHA zapobiegają zbijaniu się pigmentu w większe struktury, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu przebarwień
- poprawa jakości skóry bowiem w wyniku usunięcia zrogowaciałego, martwego naskórka dochodzi do silniejszego podziału komórkowego w skórze właściwej
- poprawa kondycji skóry tłustej, trądzikowej, łojotokowej po zabiegach z kwasem salicylowym BHA
Kwasy owocowe AHA i BHA – rodzaje używane w kosmetyce
Kwasy AHA i BHA to kwasy organiczne zawierające w swojej strukturze grupę hydroksylową. Laboratoria kosmetyczne wykorzystują między innymi następujące kwasy:
- Kwas cytrynowy (AHA) jest kwasem owocowym i występuje głównie w owocach cytrusowych i innych. Ma on umiarkowanie dużą moc i jest bezpieczną substancją w preparatach kosmetycznych.
- Kwas glikolowy (AHA) – rodzaj kwasu pozyskiwanego głównie z trzciny cukrowej. Kwas glikolowy posiada bardzo małe cząsteczki i jest to najsilniejszy kwas z grupy AHA. Silnie złuszcza skórę, lecz także może ją podrażniać, dlatego nie jest zalecany dla skóry wrażliwej, reaktywnej.
- Kwas migdałowy (AHA) – produkowany z gorzkich migdałów. Jest kwasem o średniej mocy złuszczania, dlatego stosuje się go dla każdego rodzaju skóry, nawet wrażliwej i podrażnionej. Często łączy się go także z innymi rodzajem kwasów dla uzyskania lepszej skuteczności działania.
- Kwas mlekowy (AHA) – kwas o średniej mocy złuszczania, pozyskiwany z mleka. Naturalnie występuje w maślance, jogurtach oraz kwaśnym mleku, a także w kiszonych warzywach. Działa złuszczająco oraz antybakteryjnie, nawilża skórę oraz wzmacnia strukturę kolagenu.
- Kwas salicylowy (BHA) – pozyskiwany z kory wierzby białej lub wiązówki błotnej. Jest to kwas antybakteryjny i przeciwzapalny. Udrażnia kanały łojowe, zaczopowane przez nieodprowadzone sebum z powodu nieprawidłowego, nadmiernego rogowacenia ujść mieszków włosowych. Nie ma właściwości wysuszających, dzięki czemu skutecznie oczyszcza także partie skóry suchej, zanieczyszczone z licznymi zaskórnikami.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania kwasów owocowych?
Kwasów owocowych AHA i BHA nie stosuje się w zabiegach dla każdego typu skóry. Przed wykonaniem zabiegów na ich bazie kosmetyczka wyeliminuje ewentualne przeciwwskazania.
Główne przeciwwskazania dla kwasów owocowych:
- skóra podrażniona, uszkodzona (otarcia, skaleczenia)
- zmiany chorobowe skóry (egzema, grzybica, łuszczyca, opryszczka, trądzik różowaty)
- skóra wrażliwa – uwaga dotyczy określonych typów kwasów
- nadwrażliwość na składniki aktywne preparatów
Kwasów owocowych nie powinno się stosować latem w bardzo słoneczne dni. Skóra pozbawiona wierzchniej warstwy rogowej jest bardziej narażona na podrażnienia, poparzenia i powstawanie przebarwień. Peelingi na bazie kwasów warto aplikować przede wszystkim od jesieni do wiosny, jednak zawsze warto pamiętać o stosowaniu kremów przeciwsłonecznych z wysokimi filtrami UVA/UVB.
Kwasy owocowe AHA i BHA w zabiegach kosmetycznych i pielęgnacji domowej
Peelingi chemiczne z kwasami AHA i BHA to idealna dermokuracja dla osób, które chciałyby odmłodzić i zregenerować skórę, zredukować takie niedoskonałości jak przebarwienia, blizny potrądzikowe czy wygładzić zmarszczki i bruzdy. Jeżeli chcemy uzyskać najlepsze efekty, warto udać się do gabinetu kosmetycznego, w którym kosmetyczka będzie mogła dobrać najlepszy rodzaj peelingu kwasowego do typu skóry oraz jej potrzeb. Chantarelle oferuje szeroki wybór zabiegów z kwasami dla salonów kosmetycznych do różnych typów skóry. W naszej ofercie znajdziecie też specjalne preparaty do pielęgnacji domowej z wybranymi kwasami AHA i BHA.