Ogórecznik lekarski – rośliny w kosmetykach

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to jednoroczny, owłosiony sukulent dorastający do 15-60 cm. Posiada charakterystyczne łodygi pokryte białawymi włoskami. Ogórecznik pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, a obecnie występuje w całej Europie i w USA.

 

Ekstrakt z ogórecznika jest pozyskiwany z liści i kwiatów. Celtycka nazwa bornach znaczy odwaga. W średniowieczu służył jako napar… bojowy. Ten wyjątkowy napitek podawano rycerzom przed walkami turniejowymi. Co ciekawe w Wielkiej Brytanii nadal stosuje się go jako napój przed stresującymi sytuacjami. Barrage for courage, czyli ogórecznik dla odwagi, tak mówi angielskie porzekadło. W Polsce dawno zapomniano o tym naparze, mimo iż niegdyś cieszył się wielkim powodzeniem i nazywany był boragiem, pazyrą oraz miodówką. W niektórych zapiskach z tego okresu można odnaleźć informacje, iż szlachta często raczyła się tym napojem uważając, iż daje radość, odwagę i odpędza wszelkie przykrości, które mogą nas spotkać w życiu.

 

Wykorzystanie ogórecznika w medycynie

Ogórecznik nie był jednak stosowany jedynie dla poprawy humoru. Lekarze stosowali go w celach medycznych jako lek na przeziębienie, gorączkę, problemy sercowe i płucne, a nawet szkorbut czy padaczkę. Jego łacińska nazwa pochodzi od jego właściwości potnych, dlatego nazwano go “ojciec potu”. Ogórecznik spożywano również w formie gotowanej i pieczonej na miodzie. W późniejszym czasie ogórecznik stał się również powszechnie stosowanym kosmetykiem. Wytwarzano z niego liczne mazidła i toniki w celu poprawienia kondycji skóry.

Aktualna medycyna również wykorzystuje lecznicze właściwości ogórecznika. Przede wszystkim stosuje się go przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, uspokajająco, wykrztuśnie oraz napotnie. W ziołolecznictwie ma on zastosowanie w leczeniu problemów gastrycznych, oddechowych oraz w celu oczyszczenia organizmu. Wszystkie opisane właściwości pochodzą z obecnych w ekstrakcie z ogórecznika licznych substancji aktywnych, do których należą między innymi: garbniki, żywice, substancje śluzowe, kwasy organiczne, witaminy oraz sole mineralne.

 

Ogórecznik w kosmetologii i kosmetyce

Ogórecznik powszechnie wykorzystuje się również w kosmetykach. Najczęściej stosuje się ekstrakt z ogórecznika lub olej zwany borogoglandyną. Kosmetyki zawierające w swym składzie tę roślinę bardzo często pełnią funkcję nawilżającą. Obecne w nich substancje śluzowe tworzą na warstwie rogowej skóry charakterystyczny film, który pomaga regulować utratę wody. Natomiast zawarte w ekstrakcie kwasy organiczne wpływają na zwiększenie procesu keratynizacji. Wyciąg z ogórecznika jest również bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu świetnie nadaje się do skóry dojrzałej i wrażliwej. Kolejnym zastosowaniem kosmetycznym ogórecznika jest wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz ściąganie skóry, z tego powodu często zawiera go serum lub krem na dzień. W ostatnich latach ekstrakt stosuje się również w dermokosmetykach dedykowanych zapalnym dermatozom. Jego przeciwzapalne i łagodząco-regulujące właściwości okazują się skuteczną metodą wspomagającą leczenie problemów skóry.

 

Ogórecznik w kosmetykach Chantarelle